Как да изберете трапезна маса за малко пространство?

гр. Варна, ул. “Георги Бенковски” № 15

0 елемента
Изберете страница

Животът в малък апартамент или къща може да бъде истинско предизвикателство, особено когато става въпрос за избор на обзавеждане. Една от най-големите трудности е намирането на подходяща трапезна маса, която да пасне на пространството.

Няма значение дали имате обща кухня – хол с отворено пространство или отделна трапезария. Масата е не просто фокусна точка, а задължителен елемент за интериора. Тя трябва не просто да се побере в стаята, а и да Ви осигури нужното удобство и функционалност.

За щастие, внимателното планиране и обмисляне ще Ви спести много неприятности. Вече не е нужно да обикаляте по магазините в търсене на перфектния модел. В тази статия ние, от бранда “Хорос”, ще Ви помогнем да изберете правилния модел, като съчетаете функционалност със стил.

Какви са особеностите на малките трапезарии?

Казват, че пространството е състояние на ума. Но, ако Ви липсват няколко квадратни метра от площта, това със сигурност би Ви затруднило при обзавеждане на трапезарията. Тук е необходимо не просто да използвате трикове за пестене на място, но и да не взимате грешни решения.

Най-често срещаната грешка е избирането на маса с грешен размер.

Маса за хранене, която не отговаря на формата и размера на стаята, е една от най-големите грешки, която можете да допуснете при ограничено пространство. Това е най-важният елемент от това помещение. Затова не правилният размер не само ще навреди на останалата част от дизайна, но и ще Ви създадете редица неудобства.

Чудите се колко голяма трябва да бъде масата в сравнение със стаята? Най-добрият вариант е да изберете форма на масата, която отразява тази на стаята и пасва на желания брой столове. Това позволява да имате равно свободно пространство от всяка страна на масата, когато столовете са извадени. По този начин ще гарантирате, че имате достатъчно място като седите на нея или се движите около нея.

Идеално решение при ограничено пространство са и кръглите маси. В зависимост от модела, те могат да имат опора в самия център и по този начин столовете по-лесно да се позиционират под нея. Интересна идея е добавянето на табуретки към нея.

Този вариант е чудесен, ако правите големи събирания и търсите функционалност и практичност.

Как да изберете трапезна маса за малко пространство?

Как да изберете подходяща трапезна маса?

Бъдете честни със себе си! Когато планирате Вашия интериор в помещенията с ограничено място, е важно да помислите как да запълните цялата площ, без да става претрупано.

Започнете от самото начало като измерите мястото, с което разполагате.

Тук не е добра стратегия да пропуснете тази стъпка и да тръгнете направо по магазините. Ако не сте наясно с особеностите и площта на стаята, ще срещнете съществени трудности при разпределението на мебелите. Няма да е изненада, ако сте закупили маса и столове, които не отговарят на Вашето пространство.

Затова, измерете ширината на зоната, която сте определили като кът за хранене. Оставете достатъчно място от всички страни, за да може спокойно и лесно да се изтеглят столовете и да преминавате зад тях.

Много дизайнери съветват да използвате правилото, че са необходими между 70 и 90 сантиметра, за да можете да се движите удобно около масата. Това ще Ви насочи и даде представа за нейния размер и броя на столовете, които можете да поставите около нея.

Следва да решите за какво ще използвате пространството.

Може би обичате спокойните вечери пред телевизора, споделени със семейството? Или нямате търпение да организирате следващото парти? А може би, имате нужда от място за работа и учене?

Като си отговорите на този въпрос, ще можете да се насочите към комплект за трапезарията, който да отговаря на Вашите специфични нужди.

Например, ако обичате големите събития и каненето на гости, ще Ви е необходима по-голяма маса, за да побере всичко необходимо. В този случай, имайки предвид малкото място ще трябва да се насочите към разтегателни модели.

От друга страна, ако не обичате шумните компании и живеете сами – стандартен модел с 4 стола ще Ви свършат страхотна работа.

Броят на столовете е от значение!

Той зависи от не само от това колко могат да се съберат около масата, но и от броя на Вашето домакинство и гостите, които очаквате.

Ако нямате място за повече от 4 стола, помислете за други варианти – табуретки, разтегателни столове или модели, които лесно могат да паснат в другите стаи, когато не се използват.

Освен това, ако използвате пространството и за работа и учене, ще трябва внимателно да обмислите всеки елемент при проектирането. Някои хора предпочитат да използват масата за бюро, а други да съчетаят двете функции в помещението.

Как да изберете трапезна маса за малко пространство?

Кои са най-предпочитаните трапезни маси?

Има две форми на трапезни маси, които биха паснали най-добре в малки трапезарии или, когато се стремите към минимализъм и функционалност.

Кръгли маси.

Ако търсите нещо, което заема по-малко място, няма да сбъркате с кръглите маси. Тяхната естетика не само създава илюзията за повече пространство, но и по-меките линии придават по-плавен вид. Много модели имат един централен крак в средата, което прави прибирането на столовете под нея много по-лесно и удобно.

Ако имате често гости, можете да помислите за кръгла разтегателна маса за хранене. Единственото, върху което трябва да помислите внимателно е как да я позиционирате в стаята. Въпреки че може да бъде бутната до някоя стена, за да освободи повече пространство, така няма да изглежда добре. Затова е важно да намерите правилното място за нея.

Кръглите маси са:

  • Перфектни за малки трапезарии.
  • По-обширни и идеални за големи семейства и събирания.
  • Добър избор за домакинства с малки деца.

Правоъгълни маси.

Огромно предимство на всяка правоъгълна маса е нейната гъвкавост, когато става въпрос за позициониране. Тя има уникално излъчване, когато е поставена в центъра на стаята.

Но, ако наистина имате ограничено пространство може да бъде позиционирана до стена и пак ще изглежда страхотно. В зависимост от разположението на краката, това може да не е толкова удобно за всичките Ви гости.

Разтегателните маси са чудесен компромис, когато искате гъвкавостта на по-малка маса за ежедневна употреба с възможност да настаните повече гости за специални поводи.

За много хора формата на масата, която в крайна сметка избират, наистина зависи от личните предпочитания. Някои от нас просто предпочитат външния вид на кръгла маса, докато за други правоъгълната е идеалният избор.

С това ще завършим тази статия. Надяваме се информацията да Ви е била от полза и  да я вземете предвид, когато избирате своята нова трапезна маса.

Свържете се с нас на телефон: +35988 403 04 64 и нашите консултанти с удоволствие ще Ви съдействат.