Видове трапезни маси

гр. Варна, ул. “Георги Бенковски” № 15

0 елемента
Изберете страница

Няма значение дали имате официална трапезария, кухня с отворена концепция или малък кът за хранене, който е в хола. Трапезната маса е фокусна точка на пространството и мястото, където ще се съберете със семейството и приятелите си.

Това е един от най-важните елементи на всеки интериор. Затова не е достатъчно да изберете модел, който Ви допада визуално. Правилната маса трябва да отговаря на Вашето пространство и лична естетика, като същевременно внася комфорт, функционалност и хармония.

Намирането на обзавеждане за Вашето пространство изисква време и обмисляне – това не е импулсивна покупка. В нашата предна статия, Ви помогнахме да изберете подходящ модел за малко пространство и обърнахме внимание на формата. Днес ще продължим темата, като Ви представим различните видове маси за трапезарията.

Нуждаете се от нова маса? А сега накъде?

Определянеразмерите на пространството и това,как ще ползвате Вашата маса, ще Ви помогнат да се насочите към вид маса, който най-добре да отговаря на Вашия начин на живот. Помислете от какво наистина се нуждаете. Може би обичате да се забавлявате и се нуждаете от повече място за Вашите гости или предпочитате практичността и уюта?

Докато традиционните трапезарии от миналото, които са се използвали само за хранене, са все по-малко разпространени, в модерните домове царува функционалността. Днес масата се използва не само за хранене, а и за други дейности – работа, настолни игри, хоби дейности, арт проекти, забавления и други.

Да знаете как ще използвате своята маса е една от първите стъпки към избора на правилната маса за Вашия дом.

Какви са трапезните маси, според формата?

„Кръгла или правоъгълна маса?” – това е един от въпросите, който най-често ни задавате. Със сигурност на пазара ще откриете голямо разнообразие от стандартни и нестандартни форми. Въпреки че естетически може да Ви допадне модел с по-разчупена форма, трябва размерът и оформлението да са съобразени с помещението.

Трябва да се водите по интериора – неговата стилистика ще Ви помогне да изберете правилната форма. Тя може да бъде:

 • Правоъгълна – това е най-разпространеният дизайн, защото подхожда на повечето пространства, независимо от техния стил. Правоъгълната форма се съчетава отлично с линейните форми на мебелите и създава баланс и успокояваща визуална симетрия. Подходяща за големи събирания и компании.
 • Квадратна – изглежда най-добре в квадратни помещения. Създава визуална хармония, създава интимно изживяване при хранене, тъй като всички седят на близко разстояние единдо друг и имат възможност да се виждат. Не се препоръчва за големи домакинства и при планиране на събирания.
 • Кръгла – подходящае не само за малки, а и за големи пространства. Осигурява голямо удобство. Най-голямото предимство е, че няма ръбове, което осигурява безопасност на малки деца и хора със затруднения при придвижване. Всички, които седят около масата, могат да се виждат един други и да разговорят. Извитите форми създават непринудена и уютна атмосфера.

Видове трапезни маси

Стандартна или разтегателна трапезна маса?

Разтегателните маси изглеждат и функционират по същия начин като стандартните модели. Единствената разлика е, че имат добавена функция – техните повърхности са регулируеми и може да бъдат удължени или скъсени със специален механизъм. По този начин те ще отговорят на нуждите Ви. Например, можете да увеличите дължината, когато имате гости и да я свиете, когато сте само семейството.

Този вид маси може да са както кръгли, така и правоъгълни или квадратни. Отличават се с множеството си предимства като:

 • Гъвкавост – механизмите им са лесни за разтягане и прибиране. Това ги прави наистина удобни за ползване и регулиране, според нуждите Ви.
 • Спестяват място – възможността да променят размера си, в зависимост от броя на гостите, и товаВи позволява да спестите място. Така можете да се възползвате максимално от наличното пространство, като го оползотворите по най-добрия начин. Идеален вариант за малки кухни и трапезарии.
 • Универсалност – може да ги откриете в различни форми и дизайни, което Ви улеснява да откриете точния модел, който да пасне на атмосферата, която искате да създадете. Могат да се използват освен за хранене, за работа или с учебни цели.
 • Издръжливост – не само разтегателните, а и стандартните модели, направени от висококачествени материали, се отличават със своята здравина и надеждност. Например естествената дървесина е чудесен материал за маси. Те са проектирани, за да издържат интензивна експлоатация и да останат до Вас дълги години.

Какви са трапезните маси според големината?

Масата трябва да пасва удобно на мястото, с което разполагате. За съжаление, това може да се окаже голямо предизвикателство, ако помещението е с нестандартни размери и форма.

Твърде малка маса може да направи пространството по-малко и небалансирано. От друга страна, ако е твърде голяма, може да попречи на свободното преминаване.

В онлайн магазините всички продукти може да Ви изглеждат подходящи, но в повечето случаите са по-големи от предполагаемите. Затова, когато правите измерванията в трапезарията, помислете:

 • За мястото, необходимо за издърпване на столовете и оставете достатъчно място за хората да преминават свободно.
 • Да оставите минимално разстояние от 90 сантиметра между масата и стените или други мебели, ако е възможно. Това ще даде на гостите Ви достатъчно място, за да се чувстват удобно и да стават, когато пожелаят, без да се притесняват.
 • Да оставите минимум 60 сантиметра място за всеки човек, когато обмисляте дължината на масата. Въпреки че стандартните модели са за 4, 6 или 8 места, това разстояние ще Ви помогне да изберете по-точно правилния размер.

Обърнете внимание, че средната височина на масата за хранене е между 71 и 81 сантиметра. Височината е важна, тъй като определя какви столове ще се поберат удобно и ще паснат на масата ви за хранене.Видове трапезни маси

Според местата за сядане, масите са:

 • Маса от 2 до 4 места – ако имате малко жилище или търсите маса за кухня, този модел е добър вариант. На него удобно могат да се поберат от 2 до 4-ма души, а ако е разтегателен – до 6.
 • Големи маси – 8+ души – ако имате голямо помещение като хол или трапезария, можете да заложите на страхотно изглеждаща маса с повече седящи места. Те, освен дълги, са и широки, което позволява удобно да се разположат около нея поне 8 души.

Какви трапезни маси Ви препоръчваме?

Несъмнено, в днешно време е трудно да намерите маса за трапезарията, която да съчетава красив дизайн и качеството, което търсите. Затова е важно да се съобразите с големината на помещението и нуждите на Вашето домакинство.

Защо да изберете брандa “Хорос”?

Нашата цел е да реализираме и най-смелите Ви мечти. Затова Ви предлагаме продукти, изработени от качествени и издръжливи материали като естествена дървесина. Масите от масив се отличават със своя класически дизайн, красив силует и стил. Те могат да бъдат изработени в разнообразни форми и размери. Проектирани да остареят с Вас и да бъдат предадени на следващото поколение.

Вече не е нужно да се чудите къде да намерите подходяща маса за хранене за Вашия дом. В нашия онлайн магазин ще откриете разнообразие от модели. С нашите трапезни маси, ще внесете топлина и комфорт на Вашето пространство.

Свържете се с нас на имейл: logoinv@gmail.com или телефон: +35988 403 0464.